Select Page

VOOR A NAAR BASE CAMP

LET’S GET SOCIAL

Deze Blogpost werd door Mandy Meys geschreven, tijdens haar reis naar Nepal in mei 2016.

Na bijna een week geklommen en geklauterd te hebben door het Sagarmatha National Park in de Nepalese Himalaya’s, hebben we op vrijdag 6 mei om 08:40 (plaatselijke tijd) Mount Everest Basecamp bereikt op een magische hoogte van 5350 meter. Deze trektocht is heel speciaal voor Social Vitamins ondernomen. Ongeveer twee maanden geleden besloot ik om niet alleen in Nepal vitamine A supplementen toe te dienen aan kinderen van 0 tot 4 jaar, maar ook om voor extra aandacht voor dit project deze wel heel bijzondere trektocht te gaan maken.

Ik kreeg de vraag wat nou eigenlijk de link was tussen het goede doel met de vitamines en deze tocht, maar ik kan hem nu pas goed beantwoorden. Wilskracht, doorzettingsvermogen en gaan voor een doel, dat zijn de key words van de tocht naar Everest Base Camp. De tocht is zwaar, zowel mentaal als fysiek, je komt jezelf op meerdere momenten tegen. De hoogte slaat toe hoe dan ook toe op zo’n hoogte, je ontkomt niet aan maagproblemen door de compleet andere voeding (knoflooksoep) met als gevolg diarree (zoals ik dus), je moet overgeven, je snakt naar adem, krijgt flinke hoofdpijn of wordt duizelig. Zoiets noemen ze ”hoogteziekte”; tenzij je uit Nepal komt of jaarlijks voor een langere tijd boven de 3000 meter komt, is dit niet te vermijden. Mentaal wordt het dan alleen maar moeilijker om jezelf letterlijk naar boven te slepen. Maar hoe slecht je je ook voelt, op een of andere manier geniet je toch met volle teugen. Het landschap is letterlijk ”adembenemend”, je bent slechts een klein stipje in een omgeving gevuld met 7000 tot 8.000 meters hoge bergen, kolkende rivieren op honderden meters diepte beneden je en je loopt over smalle nauwelijks begaanbare paden. Je bent overgeleverd aan deze grillige en onvoorspelbare natuur.

Onderweg naar Base Camp, hoorden en zagen we nog een aantal lawines van de bergen naar beneden komen, erg angstaanjagend, zeker als je bedenkt dat in 2014 nog vele bergbeklimmers door de lawine op de Mount Everest zijn omgekomen (zo ook een aantal vrienden van onze gidsen Dorjee en Pasang). En dat vorig jaar zelfs nog meer mensen zijn omgekomen bij de aardbeving in Nepal, waarvan je tijdens de tocht nog veel wederopbouw ziet. En dat allemaal door moeder natuur. Maar toch leven de mensen hier alsof ze de gelukkigste mensen op aarde zijn, altijd vriendelijk en behulpzaam.

De sherpa’ s en porters lopen door het gebergte alsof ieder pad hun thuis is. Maakt niet uit hoeveel gewicht ze ook dragen; de tassen van de toeristen, ijzeren golfplaten, kilo’ s aan eten aan drinken en dat op gympen, crocs of slippers, ze volgen de weg naar boven altijd even soepel. En dat moet ook wel, want dit is hun bestaan. Zonder hen zouden de lodges onderweg niet bestaan. Ik moet zeggen, we hebben echt niets te klagen gehad. Ook al hadden we de laatste dagen geen douche ter beschikking, de rest van de belangrijkste levensmiddelen waren altijd aanwezig, met dank dus aan de porters en sherpa’ s. Door dit allemaal te zien, werd mijn doel onderweg alleen maar groter, Ik moest Everest Base Camp bereiken voor Social Vitamins, om de kinderen te helpen, die in deze natuur en cultuur groot moeten worden. Want ik kan met mijn eigen benen en eigen ogen al het moois zien van de Himalayas, ik heb de mogelijkheid om mijn eigen doelen te bereiken en door mijn werk mijn leven te leven.

Mijn trektocht duurt maar 12 dagen, voor hen gaat die een leven lang door. Dus wilde ik navoelen hoe het is om onder basale omstandigheden, zonder al die voorzieningen en luxe die wij hebben, te leven. Te overleven. Als ik dan met een kleine inspanning hen die noodzakelijke vitamines kan geven, voel ik me trots en nederig tegelijk. Wat een enorme wilskracht en motivatie om ondanks armoede en een grillige natuur te willen overleven.

WEBSHOP

Neem een kijkje in onze webshop om onze producten te bekijken.

Webshop

SOCIAL VITAMINS

Social Vitamins is een jonge Nederlandse organisatie die zelf naar risicogebieden reist om daar kinderen te helpen.

info@socialvitamins.com

KvK: 14085515

Davidbron 2, 6367 TJ Voerendaal, Nederland.