Select Page

BLOG

LET’S GET SOCIAL

Deze Blogpost werd door Mandy Meys geschreven, tijdens haar reis naar Nepal in mei 2016.

Let’s get social, heeft niet alleen betrekking op de mooie projecten, maar ook op het aanpassen aan de Nepalese levensstijl.Alweer een week geleden dat we terugkwamen van Everest Base Camp, ben ik ondertussen volledig ingeburgerd. Je zou zeggen dat ik langzaam wel alles gezien heb van Kathmandu, maar het tegendeel is waar. Iedere dag ontdek ik weer nieuwe geuren en kleuren van Nepal. Ik proef nieuw eten, kom op nieuwe plaatsen, ontmoet nieuwe mensen en maak kennis met de tradities van de Nepalese cultuur. En ik moet zeggen “it suits me”. Mala’s, Tika’s, Kurta’s, Dal Bhat, Tempels, Massala thee, ik begin er langzaam aan te wennen. Iedere dag staan we rond een uur of 7/8 op in het huis van in Indira, Gaurighat. We maken op ons gemak een ontbijtje, de ene dag een massala omelet, de andere dag een lekkere tosti (met Nederlandse kaas!) en ook de Pindakaas staat op tafel. Tegen een uur of 11 vertrekken we dan naar het kantoor in hartje Kathmandu, Thamel. We werken wat, gaan de stad in of gaan op een ander avontuur, zoals zwemmen.

Iets dat totaal niet gebruikelijk is in Nepal, nadat het eerste zwembad gesloten was vanwege aardbeving renovaties, kwamen we een uur later bij het tweede zwembad aan. Een 20 meter lang zwembad, waarvan ongeveer 98% gevuld was met Nepalese mannen. Een blank, blond meisje in bikini is dan dus wel heel erg uniek. Waarschijnlijk ben ik al op zo’n 100 Nepalese Facebookprofielen terug te vinden, want foto’s maken van me (ook met altijd degelijke kleding aan), dat vinden ze hier wel leuk. Ik ben er ondertussen wel aan gewend. We zijn eigenlijk iedere dag wel even op kantoor, maar het wordt altijd aangevuld met een leuk, interessant of ontroerend uitje.

Zo ook de “field trip” voor Social Vitamins en Himalayan Care Hands naar de praktijk van Dr. Jagat Nepali en de Thali school. Donderdag 12 mei zijn we met onze potjes Vitamine A op bezoek geweest in Thali en hebben deze officieel aan de dokter overhandigd. Hij zorgt ervoor dat de Vitamines op de juiste plek in zijn dorp terecht komen. Het is ongelooflijk om te zien hoe de praktijk van de dokter uitziet en zijn beperkingen in het aantal middelen om de bevolking te kunnen helpen. Zelfs de basismedicijnen, zoals paracetamol, ibuprofen etc. zijn in beperkte oplage (10 stuks) of niet aanwezig. De dankbaarheid van de dokter was zo groots, voor zo’n nederig gebaar. In de toekomst gaan we veel met de dokter samenwerken, zodat we ons steentje aan Nepal bij kunnen blijven dragen.Na het bezoek aan de dokter, zijn we met een flinke buit eten, snoepgoed en pennen doorgereden naar de school in Thali.

Wat een warm welkom van 41 kinderen en hun leraressen. We kregen een Mala en een Tika, massala thee en rijstepap met alu. Ook de kinderen kregen hun lunch, zo mooi om ze te zien genieten van dat kleine beetje dat ze krijgen. Voor vele van hen is het de enige goede maaltijd van de dag die ze krijgen. Een hele geruststelling dus om te weten dat deze kindjes sowieso geholpen worden met de Vitamine A van Social Vitamins. Een grote lach verschijnt op mijn gezicht, maar tegelijkertijd rolt er een dikke traan over mijn wang. We spelen nog een spelletje met de kindjes, geven ze persoonlijk een chocolaatje en een pen en zwaaien ze met een voldaan gevoel gedag. Voor 2 uurtjes waren we even het lichtpunt in het leven van deze liefdevolle kinderen. De combinatie van de projecten en het leven in Kathmandu, laten weer zien dat Nepal vele gezichten heeft. Iets dat de charme van dit land zo groot maakt.

WEBSHOP

Neem een kijkje in onze webshop om onze producten te bekijken.

Webshop

SOCIAL VITAMINS

Social Vitamins is een jonge Nederlandse organisatie die zelf naar risicogebieden reist om daar kinderen te helpen.

info@socialvitamins.com

KvK: 14085515

Davidbron 2, 6367 TJ Voerendaal, Nederland.